Skriver krönika i Psoriasistidningen om forskning

Ett ganska nytt fält inom medicinsk forskning tar fram vad som kallas ”real world evidence”, ungefär översatt till ”bevis från den riktiga världen”. Det är när vanliga människor med en sjukdom får ett nytt godkänt läkemedel av läkaren och på ett strukturerat och organiserat sätt regelbundet dokumenterar hur behandlingen fungerar.

När många människor gör detta, och all data slås samman i en stor databas, kan mycket intressant information fås fram hur läkemedlet fungerar i verkligheten.

Exempelvis kan ovanliga biverkningar snabbare upptäckas. Eller människor med andra sjukdomar kanske behöver en annan dos av läkemedlet för att få effekt. Och om inte så många år, när det snabbt och billigt går att ta reda på hur våra gener ser ut, kan vi i förväg lättare hitta de människor som kommer svara bäst på den nya behandlingen. Och de människor som inte kommer svara alls utan behöver något annat istället. Då kommer vi verkligen få till en mer kostnadseffektiv läkemedelsanvändning och använda skattepengarna bättre.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.