Jag modererade ett seminarium om demens och ett om diabetes under årets politikervecka i Almedalen och Visby. Arrangör var Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
1. Hur klarar vi framtidens demensvård?
Vård av personer med demenssjukdom ska utgå från människan bakom diagnosen. Likaså forskning och utbildning. En omsvängning är på väg men ännu är vi inte framme.
Så kan Lunds universitets paneldebatt ”Hur klarar vi framtidens demensvård?” summeras. Arrangemanget ägde rum under Almedalsveckan i Visby 2015.
– Kompetensen ska in på gymnasier och högskolor. I framtiden har vi distriktssköterskor med bra utbildning, på masternivå, hoppades och uppmanade Anita Asplund, ordförande i Alzheimerföreningen Helsingborg/Höganäs.
Se en inspelning från seminariet.
2. Är genprofilering genvägen till framtidens diabetesvård?
Titta på bilden! Tycker du att snäckorna ser likadana ut? Exakt lika? Nej, och på samma sätt är det med oss människor. Med kunskap om vad vår genetiska variation innebär kan framtidens diabetesvård individanpassas med färre komplikationer och ökad livskvalitet som följd. Detta stor i fokus för ett panelsamtal under Almedalsveckan.
Vid seminariet ”Genvägen till bättre diabetesvård” i Visby under Almedalsveckan diskuterades hur dagens teknik, som gör det möjligt att analysera en persons hela arvsmassa och få fram individens ”genprofil”, kan bidra till att utveckla diabetesvården.
– Eftersom kostnaderna för en analys minskar hela tiden är det inte otänkbart att vi alla om tio år skulle kunna vara ”genprofilerade”, säger Hindrik Mulder, diabetesläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitets Diabetescentrum.
Se en inspelning från seminariet.