Ny studie kartlägger det viktigaste vid artros

Allt fler forskar om artros. En ny studie vid Lunds universitet ska kartlägga behovet av protesoperationer. En annan studie undersöker vad som är viktigast för bäst resultat: information, fysisk aktivitet eller viktkontroll.

Artrosbehandling i Sverige baseras på medicinsk forskning, som lett fram till BOA-­registret, Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. Grunden i dagens artrosbehandling är information och kunskap, fysisk aktivitet och viktkontroll.

För att undersöka behovet av proteser vid artros ska Leif Dahlberg och Stefan Lohmander, båda professorer och överläkare i ortopedi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Lund, studera hur många patienter i BOA som behöver protesoperation, jämfört med dem som inte behandlas enligt BOA.

– Tanken är att de som deltar i BOA, och som får ett vetenskapligt baserat omhändertagande, inte behöver lika mycket kirurgi som de som inte behandlas enligt BOA, säger Stefan Lohmander, vars forskning har legat till grund för BOA:s tillkomst.

– Målet med behandlingen enligt BOA är att så långt det går undvika kirurgiska ingrepp, och att förbättra livskvaliteten för den stora grupp med artros som inte är aktuell för protesoperation. Studien ska kartlägga hur bra vi lyckas med det, säger Leif Dahlberg, som sitter med i BOA:s styrgrupp.

Läs hela artikeln i Reumatikervärlden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.